Kankerverwekkende stof in Spijkenisse!

Artikelen over P2000, C2000 en laatste nieuws.
Plaats reactie
Tom
Berichten: 178
Lid geworden op: 22 jul 2006 12:39:27

Kankerverwekkende stof in Spijkenisse!

Bericht door Tom » 4 apr 2007 12:56:00

Nou Alwin, kom op, gasmasker op en uitzoeken wat er aan de hand is, want de Politie heeft geen enkel idee wat het is en waar het vandaan komt, maar inademen is schadelijk.

Meer info: heb ik niet.

Gebruikersavatar
Brian-015
Berichten: 74
Lid geworden op: 30 aug 2006 15:23:37
Locatie: Wageningen

re

Bericht door Brian-015 » 4 apr 2007 13:42:25

SPIJKENISSE - In Spijkenisse-Noord is woensdagmiddag een giftige stof neergedaald, zo meldde de politie. Het gaat om een oppervlakte van 4 vierkante kilometer.

Hulpdiensten adviseren mensen in Spijkenisse- Noord om binnen te blijven en aanraking met de stof te vermijden. Het gaat mogelijk om de stofaluminiumoxide. De stof is afgelopen nacht al neergedaald.

Het is nog niet duidelijk of het witte poeder gevaarlijk is. Het poeder is afkomstig van Shell.

Volgens de politie, die eerder sprak van een kankerverwekkende stof, hebben de hulpdiensten de situatie onder controle.

(c) ANP/Novum


http://www.nu.nl/news/1031527/10/Giftig ... nisse.html

gr. brian

Gebruikersavatar
AlwinSitton
Moderator
Berichten: 576
Lid geworden op: 4 feb 2006 17:25:33
Locatie: (65-1) Spijkenisse (Rotterdam-Rijnmond)
Contacteer:

Bericht door AlwinSitton » 4 apr 2007 14:37:57

Afbeelding

Nu pas adviseren de hulpdiensten dat iedereen rondom het gebied beter binnen kunnen blijven. Ik wist in eerste instantie helemaal niets. Ik wist wel dat het te maken heeft gehad met het vrijkomen van een stof. Mijn oma die woont naast de Shell.
112Rijnmond.NL - Het laatste nieuws uit de regio! www.112Rijnmond.nl

Gebruikersavatar
AlwinSitton
Moderator
Berichten: 576
Lid geworden op: 4 feb 2006 17:25:33
Locatie: (65-1) Spijkenisse (Rotterdam-Rijnmond)
Contacteer:

Bericht door AlwinSitton » 5 apr 2007 19:10:17

Brief Gemeente Spijkenisse aan de 35.000 inwoners:

In de nacht van dinsdag op woensdag heeft bij een vestiging van Shell in het Rotterdamse Botlekgebied een stroomstoring plaatsgevonden. Daardoor is een installatie buiten bedrijf geraakt. Bij het weer opstarten ervan is er een hoeveelheid witte stof, Catalyst genoemd, vrijgekomen. De stof is voornamelijk neergedaald in het noordelijk deel van Spijkenisse (de wijken Hoogwerf en Schiekamp) en in mindere mate in de wijken ten westen van de Hekelingseweg. Ook in Simonshaven is neergeslagen materiaal gemeld.

U ontvangt deze brief dan ook mede namens het gemeentebestuur van Bernisse. Hoewel de vervuiling niet tot gevaarlijke situaties heeft geleid, is er in die wijken wel onrust ontstaan. Wij hebben daarvoor alle begrip. Daarom willen wij u via deze brief informeren over de aanpak nadat de vervuiling had plaatsgevonden. Ook gaan we in op de aard van de stof en over de wijze waarop vervuilde oppervlakken worden schoongemaakt. Tenslotte melden wij u waar u eventuele onkosten vergoed kunt krijgen.

Hoe is de vervuiling bekend geworden: Shell heeft weliswaar een nachtelijke storing gemeld, maar niet onmiddellijk een stofuitstoot opgemerkt. In de loop van woensdagochtend kwamen er bij de politie en brandweer verschillende meldingen van bewoners binnen dat er een hoeveelheid stof op straat en auto’s was aangetroffen. Hierop hebben de hulpverlenende diensten ter plaatse een team voor Gecoördineerde Regionale Incidentenbestrijding (GRIP) ingesteld, volgens de procedures die daarvoor in de Rijnmondregio gelden. In zo’n team werken brandweer, politie, GGD en milieudienst samen. Het wordt aangestuurd vanuit de Veiligheidsregio in Rotterdam. Het team is direct gestart met onderzoek om te bepalen om welke stof het ging en de verspreiding is zoveel mogelijk in kaart gebracht.

En de procedure:
Hoe zijn de bewoners geïnformeerd:
Direct na het middaguur is er informatie verstrekt via het daarvoor aangewezen kanaal: radio/tv Rijnmond. Ook zijn scholen in en om Spijkenisse Noord gewaarschuwd. Omdat de soort stof nog niet precies bekend was, kon nog niet meer dan globale informatie gegeven worden. De deskundigen van de Veiligheidsregio vonden de aard van de vervuiling niet van dien aard dat bijvoorbeeld geluidswagens zouden moeten worden ingezet.

Omdat duidelijk was dat wijkbewoners allerlei vragen hadden, is zodra de gebeurtenis bij de gemeente bekend werd, begonnen om een callcenter in te richten. Dit was na een uur operationeel. Tegen drie uur ’s middags ontstond er helderheid over de aard en de risico’s van de stof. Ook weer via de daarvoor bestemde media, zoals Radio Rijnmond en andere zenders die de berichten overnamen, zijn burgers daarna snel van de feiten op de hoogte gebracht. Het callcenter en de gemeentelijke website zijn nog steeds actief. Op enkele momenten bleken deze zelfs overbelast, iets waar we voor de toekomst lering uit trekken.

Om welke stof gaat het:
De stof bestaat hoofdzakelijk uit zand, maar met een fractie zware metalen, nikkel en vanadium. De concentratie giftige bestanddelen in het zand is dusdanig laag en de korrels zodanig groot, dat er geen noemenswaardige effecten op de gezondheid verwacht worden. Wel kan de stof mogelijk irritaties aan de ogen en de huid veroorzaken.

Hoe dienen burgers met de stof om te gaan:
In de eerste berichten over de stof is het advies gegeven ramen en deuren te sluiten. Dit was een preventieve maatregel die achteraf onnodig gebleken is. Het materiaal was door de zwaarte in de nacht al neergeslagen. De hulpdiensten en het callcenter adviseren om contact met het stof te vermijden en als er toch contact is geweest, de huid te wassen. Als u wit stof ziet liggen, kunt u verharde oppervlakken met veel water en eventueel een borstel afspoelen. Het spoelwater kan gewoon via de afvoer/riolering worden geloosd.

Droge reiniging wordt niet aangeraden. Ook kleding die met de stof in aanraking is geweest, dient niet te worden uitgeklopt, maar gewassen te worden. Voor tuinmeubels en dergelijke geldt ook: met ruim water afsoppen. De auto kan het best naar de wasserette. Voor tuinvijvers, zwembaden enzovoorts is de stof in deze concentratie geen gevaar. En wie naar buiten wil, moet dat vooral doen. Ook tegen buitensporten bestaat geen bezwaar. Voor huisdieren bestaat geen risico.

Groenten uit eigen tuin mogen gewoon gegeten worden, maar moeten wel goed worden gewassen. U hoeft bij het schoonmaken geen persoonlijke beschermingsmiddelen te gebruiken. Droog opvegen is af te raden in verband met opwervelen van de droge stof.

Wie draait voor de kosten van opruiming op:
Shell biedt zijn verontschuldigingen aan voor de veroorzaakte overlast en heeft toegezegd de schoonmaakkosten van uw eigendommen te zullen vergoeden. Voor bewoners van de wijken waar het materiaal terecht is gekomen, kunnen die kosten bijvoorbeeld bestaan uit de prijs van de autowasbeurt. U kunt voor informatie over vergoeding van dergelijke kosten terecht op de telefoonnummers 010-4314127, 010-4311601 en 010-4318000 van Shell.

Wie maakt de openbare ruimte schoon:
De gemeente zal zorg dragen voor de schoonmaak van de openbare ruimte. Vandaag, donderdag, beginnen we met een inspectie van de vervuilde plekken en gaan we met voorrang speelplaatsen, schoolpleinen en straatmeubilair schoonspuiten. Zandbakken worden waar nodig van een nieuwe vulling voorzien.

Wij hopen dat hiermee uw vragen beantwoord zijn. Mocht dat niet zo zijn, dan kunt u nog terecht bij ons callcenter, nummer 696100.
112Rijnmond.NL - Het laatste nieuws uit de regio! www.112Rijnmond.nl

Plaats reactie